Opnieuw is ophef ontstaan over ons voedsel. Nu gaat het over poep op vlees. Daarvan zou sprake zijn, zo meldde Zembla dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is “geschrokken” en slachterijen en vleesverwerkers willen niet meegaan in de reactiestroom maar “wachten op de feiten”.

Voedselwaakhond Foodwatch heeft geen twijfel; volgens de organisatie is poep op vlees een consequentie van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te produceren.

“We zijn niet verbaasd dat het gebeurt, maar dat maakt het niet minder onacceptabel. De veiligheid voor consumenten zou altijd voorop moeten staan”, aldus een woordvoerder van Foodwatch. “Kwaliteit moet het belangrijkste zijn. Als iedereen blijft strijden om de laagste prijs, blijf je dit soort schandalen houden.”

E.coli-bacterie

Tv-programma Zembla zendt donderdag de reportage uit. Daarin wordt gemeld dat veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli.

De bacterie komt op het vlees terecht doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terechtkomt. Volgens een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector in de uitzending zit er mest op ongeveer 60 procent van de karkassen.

Beter toezicht

Een keurmeesters zegt in Zembla: "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken." Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. "Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) liet dinsdag juist in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het toezicht op het werk in de slachterijen beter moet. Ze noemt het in de brief "onontkoombaar dat er drastisch iets moet veranderen". Daarom worden bij misstanden onder meer eerder boetes opgelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl